Investitorii se aşteaptă ca după întâlnirea de miercuri liderii Europei să vină cu soluţii care să pună capăt crizei, dar nu toţi sunt convinşi că Merkel, Sarkozy şi restul politicienilor cu greutate vor ajunge la compromisul necesar, scrie The New York Times.
Dar dacă discuţiile eşuează, unii investitori spun că Wall Street-ul ar putea fi nevoit să-şi mobilizeze toate puterile pentru a trece din nou printr-o criză similară cu cea de după prăbuşirea Lehman Brothers din 2008.
"Dacă ziua de miercuri nu aduce niciun progres real, vom asista la o revoltă pe pieţe. Avem nevoie cel puţin de o schemă generală", spune Mark Luschini, directorul de investiţii al firmei Janney Montgomery Scott.
Deşi se pare că s-a ajuns la un acord de principiu privind valoarea recapitalizării băncilor, de 108 mld. euro, mai sunt foarte multe decizii de luat.
Aşteptările unor investitori sunt însă modeste. Aceştia spun că nu se aşteaptă ca în urma summit-ului să fie prezentate soluţii detaliate, dar speră să vadă semnele unui progres semnificativ.
Deşi oficialii europeni au sugerat că cele 108 miliarde de euro vor ajuta băncile să susţină pierderile generate de ştergerea unei părţi a datoriei Greciei, investitorii încă încearcă să evalueze gravitatea problemelor sistemului bancar, dar există îndoieli că această sumă va fi suficientă pentru a acoperi pierderile.
În iulie băncile şi alţi investitori instituţionali au fost de acord să reducă cu 21% datoria Greciei, însă între timp economia grecească s-a deteriorat, iar factorii de decizie politică sugerează că acum aceştia trebuie să accepte o pierdere mult mai mare, de aproximativ 60%.
Din vară pieţele au oscilat foarte mult la fiecare ştire venită de pe continent. Speranţa că se va veni cu măsuri concrete a făcut ca bursele să recupereze o parte din pierderile înregistrate începând cu 1 iulie. Astf