Care e stadiul la care se află acum relaţiile oficiale dintre Republica Moldova şi România?
Doresc să vă asigur că Republica Moldova este şi va rămâne o prioritate pe agenda de politică externă a României. Am reuşit împreună să conferim dialogului politic relansat la Bucureşti, în luna noiembrie a anului 2009, un caracter realist şi orientat spre consolidarea relaţiilor privilegiate dintre România şi Republica Moldova, prin valorificarea valenţelor multiple ale patrimoniului spiritual comun. Întrebarea dvs. îmi oferă prilejul de a reconfirma nivelul deosebit al relaţiei bilaterale, după doi ani de guvernare democratică în Republica Moldova. Avem un dialog politic intens, fără precedent în istoria cooperării bilaterale, dezvoltat la toate nivelurile (preşedinte, premier, miniştri, parlamentari, experţi) şi susţinut de rezultate ce se regăsesc în proiecte şi acţiuni foarte concrete. Dincolo de datoria pe care o avem pentru a întări legătura specială, bazată pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură, ne revine obligaţia de a gestiona cu predictibilitate această relaţie, de a continua să lărgim portofoliul de proiecte comune şi de a consolida un cadru coerent de acţiune convergentă.
Care sunt liniile de forţă ale acţiunilor diplomatice ale României faţă de Republica Moldova?
Obiectivul nostru strategic este integrarea europeană a Republicii Moldova. Aceasta este, potrivit sondajelor de opinie, şi dorinţa majorităţii cetăţilor din Republica Moldova. În funcţie de contextul european şi mai ales de cel intern, de la Chişinău, Bucureştiul, de comun acord cu partenerii din Republica Moldova, are diverse abordări tactice.
Bilanţul cooperării bilaterale este remarcabil şi ilustrativ pentru determinarea României de a fi un partener privilegiat pentru Chişinău. Suntem pregătiţi să susţinem, deopotrivă, efortul de aderare a Republicii Moldova la UE