Grecia va scăpa de aproximativ jumătate din datorie, iar băncile păgubite vor fi recapitalizate pentru a nu da faliment.
Liderii UE au făcut progrese la summit-ul de duminică spre o strategie de combatere a crizei datoriilor de stat, apropiindu-se de un acord privind recapitalizarea băncilor şi modul în care va fi efectuată procedura de „leveraging" (pârghie) a Fondului de Stabilitate, transmite Reuters. Deciziile finale au fost amânate până la un nou summit, convocat miercuri, iar mărimea pierderilor creditorilor privaţi ai Greciei rămâne un subiect sensibil, care generează divergenţe largi la vârful UE.
Miniştrii Finanţelor din zona euro, care au participat vineri şi sâmbătă la şedinţe pregătitoare pentru summitul UE, au aprobat tranşa de 8 miliarde euro din împrumutul pentru Grecia şi au convenit să ceară creditorilor privaţi ai statului elen să accepte o pierdere mult mai mare pe obligaţiunile deţinute decât cele 21%, pe care bancherii le acceptaseră în iulie.
Un studiu de sustenabilitate a datoriei Greciei, efectuat de instituţiile financiare internaţionale, relevă că statul elen are nevoie de o reducere cu 50-60% a datoriilor către creditorii privaţi. O sursă bancară germană a arătat că băncile s-au oferit să accepte o pierdere voluntară de 40%, variantă favorizată şi de Franţa, care are cea mai mae expunere bancară faţă de Grecia. Însă majoritatea guvernelor zonei euro insistă pentru 60%, poziţie promovată în principal de Germania.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cedat deja în faţa opoziţiei Germaniei faţă de folosirea de fonduri nelimitate de la Banca Centrală Europeană (BCE) pentru combaterea crizei. Zona euro ar putea apela la economiile emergente, precum China şi Brazilia, pentru sprijin financiar pe piaţa obligaţiunilor de stat. „Mai este de lucru şi de aceea vom lua deciziile în summit-ul de miercuri", a declarat preşedint