Sindicatul "Sanitas" Vaslui a intentat şase procese statului român la CEDO, în numele a 1.200 de asistente şi infirmiere din judeţ, reclamând diminuarea salarială de 25 la sută aplicată de la 1 iulie 2010, potrivitMediafax.
În plângerile înainte instanţei europene, salariaţii din sistemul de sănătate vasluian solicitată plata diferenţelor salariale reţinute de stat de la data aplicării măsurii de reducere a lefurilor şi până în prezent, precum şi revenirea la salariile pe care le-au avut până la mijlocul anului trecut.
"Am respectat toate procedurile juridice din România şi, după ce am primit sentinţe nefavorabile la Curtea de Apel Iaşi, am decis să ne adresăm Curţii Europene a Drepturilor Omului. Este ultima noastră speranţă, după ce instanţele din România au judecat cum au judecat şi au dat sentinţe total diferite pe speţe perfect identice. În plângerile înaintate la CEDO am făcut trimiteri la speţe similare din alte ţări, cum ar fi Spania, Slovacia sau Republica Moldova, şi în care salariaţii au avut câştig de cauză", a declarat, marţi, pentru corespondentul liderului Sindicatului "Sanitas" Vaslui, Daniela Clătinci.
Potrivit sursei citate, Sindicatul "Sanitas" va mai depune, până la mijlocul lunii viitoare, alte trei plângeri la CEDO în numele altor 380 de salariaţi din sistemul de sănătate vasluian. De fapt, susţine Daniela Clătinici, cererile de chemare în judecată a statului român la CEDO s-au făcut în funcţie de cum au fost date sentinţele definitive şi irevocabile de către Curtea de Apel Iaşi.
În total, Sanitas Vaslui a avut nouă procese cu angajaţi de la unităţi sanitare diferite din judeţ, dintre care patru au fost câştigate iniţial la Tribunalul Vaslui.
Sindicatul "Sanitas" Vaslui a intentat şase procese statului român la CEDO, în numele a 1.200 de asistente şi infirmiere din judeţ, reclamând diminuarea salarială de 25 l