Foto: STRINGER/TURKEY / REUTERS Pretutindeni unde întorceai capul zăreai echipe de descarcerare, pompieri, poliţie, oameni obişnuiţi veniţi toţi din toate colţurile ţării, angrenaţi într-o ambiţioasă misiune de căutare şi salvare. Iar condiţiile meteorologice s-au pus de-a curmezişul eforturilor salvatorilor. Aici, în provincia Van din estul Turciei, la o altitudine de circa 1.500 de metri, frigul se află la el acasă. Au fost sub zero grade Celsius, iar salvatorii au încercat în curul nopţii de duminică spre luni să lucreze la lumina torţelor sau a generatoarelor. Mulţi dintre ei au săpat cu mâinile goale sau cu lopeţi aduse de-acasă.
Oraşul Ercis, unde locuiesc aproximativ 100.000 de oameni, a fost lovit cel mai dur – aproape 1.000 de clădiri s-au prăbuşit, numărul morţilor era ieri după-amiază de 117, însă căutările nu s-au oprit. Din cauza panicii şi a faptului că au rămas fără electricitate, zeci de mii de oameni au părăsit Ercisul pentru a-şi căuta adăpost temporar în alte localităţi sau chiar sub cerul liber, unde s-au încălzit în jurul focurilor de tabără şi au dormit pe jos, în condiţii oribile şi cu gândul că replici puternice i-ar putea lovi chiar în acele momente. În oraşul Van, capitala provinciei, cel puţin 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în seismul de 7,2 grade pe scara Richter produs duminică, în a doua parte a zilei. Lângă Ercis, la Celebibag, martorii oculari au povestit îngroziţi despre cum şi-au văzut semenii ucişi de bucăţi mari de beton sau electrocutaţi.
Semiluna Roşie din Turcia a instalat corturi în mai multe zone ale oraşului, a distribuit ajutoare supravieţuitorilor şi a amplasat bucătării mobile cu hrană şi apă, iar Semiluna Roşie din Iran a trimis ieri de urgenţă echipe de intervenţie, medicamente şi alimente în zonele afectate. Autorităţile se tem de ceea ce este mai rău, mai ales că experienţa lor din 1999 a fost extre