"Sunt neconvingătoare argumentele oferite de companiile petroliere pentru creşterea constantă a preţurilor combustibililor"
"O măsură imediată, aceea de impozitare suplimentară a profiturilor volatile"
Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază neconvingătoare argumentele companiilor petroliere privind creşterea preţurilor combustibililor şi avertizează că, în acest context, efortul de reducere a inflaţiei va fi anihilat de majorarea preţurilor administrate, informează Mediafax. "Sunt neconvingătoare argumentele oferite de companiile petroliere pentru creşterea constantă a preţurilor combustibililor, fără nicio legătură cu costurile de producţie. O măsură imediată, propusă de mai mulţi ani Guvernului, aceea de impozitare suplimentară a profiturilor volatile, ar permite atât temperarea obţinerii de câştiguri fără justificare economică reală, cât şi o creştere a veniturilor bugetare, ca urmare a exploatării monopoliste a resurselor naturale ale României", se arată într-un comunicat al AOAR.
Reprezentanţii Asociaţiei consideră că în condiţiile în care cererea de combustibili este mai mare decât producţia, aşa cum au afirmat public reprezentanţii producătorilor, poate fi justificată protejarea rezervelor de ţiţei, dar nu oprirea exploatării acestora şi importarea cantităţilor necesare de benzină şi motorină, preţurile pe piaţa românească fiind practic aceleaşi cu cele din ţările membre UE.
Oamenii de afaceri: Preţurile sunt stabilite discreţionar de companiile ce deţin poziţii dominante sau demonopol
În acest context, oamenii de afaceri amintesc că argumentul Petrom pentru închiderea rafinăriei Arpechim Piteşti l-a reprezentat existenţa unei capacităţi excedentare de rafinare. "Constatăm cu regret că efortul de reducere a inflaţiei, urmare a rezultatelor bune din agricultură în vara 2