Avertismentul este făcut la RFI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. "O reducere abruptă a deficitului bugetar de la 4,4 la o cifră foarte mică la anul poate fi dăunătoare pentru că pune presiune şi mai mare pe o economie care nu prea şi-a revenit".
"Practic aş merge pe un deficit bugetar aşa cum ne-am angajat să-l facem, sub 3%, dar nu mult sub această valoare. În niciun caz un deficit de 1% sau chiar 0%”.
Guvernul va trebui să ia măsuri pentru reducerea masivă a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile ale administraţiei centrale şi locale, pentru a se încadra într-o ţintă de deficit bugetar mult mai mică de 3% pentru 2012, au declarat, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.
Potrivit acestora, cheltuielile vor fi reduse masiv în companiile de stat, inclusiv prin disponibilizări. In plus, se reduc substanţial şansele ca pensiile să fie indexate, iar salariile bugetarilor majorate anul viitor.
FMI şi Comisia Europeană îşi încep astăzi misiunea la Bucureşti.
Principalul subiect pe ordinea de zi dintre Guvern şi FMI va fi bugetul pe 2012, având în vedere diminuarea prognozelor de creştere economică pentru anul viitor, care implică ajustarea veniturilor şi a cheltuielilor.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru apreciază că 2% creştere economică pentru anul viitor ar putea fi fezabilă. „Lucrurile pot lua o turnură foarte urâtă dacă nu se găseşte o soluţie rapid. şi-atunci impactul asupra României poate fi foarte puternic.Bugetul trebuie construit în aşa fel încât plecând de la o ipoteza care pare realistă în acest moment să avem un plan B, care să ne readucă urgent pe traiectoria pe care ne-o dorim dacă economia zonei euro se deteriorează”.
Avertismentul este făcut la RFI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. "O reducere abruptă a deficitului bugetar de la 4,4 la o cifră foarte mică la anul po