Regizorul Liviu Ciulei, o adevarata legenda a teatrului romanesc, a murit, in noaptea de luni spre marti, intr-un spital din Munchen, Germania, la varsta de 88 de ani, scrie si presa straina.
Trista veste a mortii lui Liviu Ciulei a facut, marti, inconjurul lumii, prin unele dintrele cele mai importante agentii de presa ale momentului: agentia de presa austriaca APA, agentia de presa franceza AFP si agentia de presa americana AP.
"Legenda teatrului romanesc, Liviu Ciulei, a murit", titreaza marti Austria Presse Agentur (APA), care apreciaza ca, in calitate de director al teatrului Bulandra, a scris istoria dramaturgiei romanesti.
Jurnalistii austrieci amintesc de continua lupta a regizorului roman impotriva regimului comunist si cum a fost destituit, in 1972, din functia de presedinte al teatrului Bulandra pentru ca a aparat spectacolul "Revizorul" (dupa Nikolai Gogol, in regia lui Lucian Pintilie, Bucuresti, 1972). Tocmai pentru ca piesa este despre coruptie, reprezentatia a fost interzisa.
In Scanteia, organul de presa al Partidului Comunist Roman (PCR), s-a motivat ca spectacolul a fost interzis pentru ca "asta a fost dorinta clasei muncitoare".
"Empirica si, in acelasi timp, inovatoare, filmografia lui Liviu Ciulei include, alaturi de unul dintre titlurile care au marcat istoria cinematografiei romanesti, "Padurea Spanzuratilor", si "Valurile Dunarii" (1959) si "Eruptia" - debutul sau in regia de film, din 1957", mai comenteaza APA, care explica decorurile noi imaginate de Ciulei si pe baza experientei lui ca arhitect.
Despre scena finala a filmului "Padurea spanzuratilor", Liviu Ciulei spunea, in ianuarie, dupa o proiectie a lungmetrajului, ca este cea mai buna pe care a filmat-o vreodata. Astfel, Liviu Ciulei a spus, dupa proiectie, ca scena in care Apostol Bologa ia ultima masa, alaturi de