Site-ul de dezvăluiri WikiLeaks va fi nevoit să-şi înceteze activitatea de publicare a documentelor secrete până la sfârşitul anului în cazul în care companiile de servicii financiare nu vor renunţa la restricţiile impuse privind donaţiile care ajutau la funcţionarea organizaţiei.
După publicarea a zeci de mii de documente confidenţiale, WikiLeaks are nevoie de 3,5 milioane de dolari pentru a-şi continua activitatea şi anul viitor. Mai multe companii specializate în transferuri de capital, au decis, în decembrie 2010, să blocheze orice tranzacţie având ca destinaţie conturi ale WikiLeaks, după ce Statele Unite au criticat acţiunea organizaţiei.
Cu 24 de ore înainte ca donaţiile să fie blocate, Julian Assange, fondatorul site-ului, anunţa că a primit 97.000 de dolari. Acum, primeşte în medie 7.000 de dolari pe lună, potrivit Reuters. Assange a declarat că nu există niciun temei legal care să justifice blocarea donaţiilor de către Bank of America, Visa, MasterCard şi PayPal, acţiune care a costat Wikileaks 95% din veniturile sale. Membrii WikiLeaks au estimat că fundaţia va primi în jur de 70.000 de euro din donaţii până la sfârşitul anului, comparativ cu cei 1,4 milioane de euro primiţi anul trecut.
"Această blocadă financiară este o ameninţare pentru existenţa WikiLeaks. Dacă nu găsim o modalitate prin care să eliminăm această blocadă, având în vedere nivelul nostru actual de cheltuieli, nu vom putea pur şi simplu să ne mai continuăm activitatea anul viitor", a declarat Assange într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că societăţile de plată au cedat la presiunile politice de la Washington şi au împiedicat contribuabilii financiari ai WikiLeaks să sprijine organizaţia.
În luna iulie, WikiLeaks a depus o plângere la autoritatea pentru Concurenţă a Comisiei Europene, spunând că Visa şi Mastercard încalcă regulile antitrust impuse de