Băncile se uită cu mai mare indulgenţă, comparativ cu anul 2010, către firmele din sectorul energetic, agricultură şi industrie atunci când analizează cererile de creditare, reiese dintr-un sondaj publicat de BNR. Mai mult, condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit, atât pentru companiile medii, cât şi pentru firmele mici.
La nivel de sistem bancar, standardele de finanţare a IMM au continuat să se relaxeze în prima jumătate a anului, conform unui sondaj trimestrial realizat de BNR. În plus, băncile au precizat că au în vedere menţinerea acestei tendinţe şi în perioada imediat următoare.
Sectorul energetic - cel mai eligibil, construcţiile - greu de finanţat
Companiile din sectorul energetic continuă să fie cea mai puţin riscantă clientelă pentru bănci. De altfel, în 2010, companiile energetice reprezentau singurul sector faţă de care instituţiile de credit prezentau o îmbunătăţire a percepţiei.
La distanţă de un an, percepţia băncilor privind riscul de credit s-a îmbunătăţit şi pentru companiile din zona agriculturii şi industriei.
La polul opus, rămân însă companiile care activează în sectoarele imobiliar şi construcţii, urmate de cele care îşi desfăşoară activitatea în turism. Acestea prezintă în continuare cel mai ridicat grad de risc, conform datelor transmise de bănci către BNR.
Ofertele pentru IMM s-au mai relaxat
Băncile au declarat că au relaxat standardele de creditare indiferent de dimensiunea clienţilor (IMM sau corporaţii), însă modificările au fost de o amploare mai ridicată în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.
Cu toate acestea, corporaţiile rămân în topul preferinţelor sistemului bancar, înregistrând cel mai mic nivel al riscului de credit, urmate în ordine de sectorul companiilor mijlocii şi apoi sectorul companiilor mici.
Din categoria IMM, microîntreprinderile s