Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, transmite într-un comunicat că lumea artistică şi, mai ales, teatrul din România se despart de un mare creator, Liviu Ciulei, cel căruia i se datorează tot ce reprezintă astăzi teatrul românesc în lume, potrivit Mediafax.
"A căzut cortina peste cel mai important nume al teatrului românesc. Lumea artistică şi, mai ales, teatrul din România se despart de un mare creator. Actor, arhitect, scenograf, dar mai cu seamă regizor, Liviu Ciulei a fost un artist complet, de tip renascentist, într-o vreme în care, în pofida regimului politic, teatrul românesc a avut o perioadă fastă", se arată în comunicatul ministrului.
Fiu al unui mare arhitect, Liviu Ciulei "a transpus, în creaţiile sale, marea tradiţie intelectuală şi artistică a epocii interbelice într-un efort care a dat o continuitate profundă culturii române".
"E nespus de greu, astăzi, să rememorăm toate marile creaţii care au purtat semnătura maestrului Ciulei. De la Shakespeare la Cehov, de la Gorki la Wedekind, de la Buchner la Pirandello, de la Eugene O'Neill la Caragiale, Liviu Ciulei a oferit publicului o lume miraculoasă, o lume a sentimentelor şi ideilor, o lume a atitudinilor, o lume a libertăţii. Cu atât mai greu este să ne aventurăm într-o ierarhizare, dar, pentru a da, cât de cât, o măsură a atmosferei teatrale bucureştene, merită să amintim că Liviu Ciulei a montat, la Bulandra, o variantă excepţională a «Scrisorii pierdute», într-o vreme când, la Naţional se mai juca versiunea «canonică», din anii '50", continuă Kelemen.
Ministrul Culturii îl mai apreciază pe Ciulei drept "un om discret şi modest, socotind că e mai important ceea ce faci şi oferi lumii, decât ceea ce eşti, ca persoană".
"A muncit cu o tenacitate şi o seriozitate rar întâlnite, atent deopotrivă la marile ansambluri şi la micile detalii. Transmitea celor din jurul său o emulaţi