Anul acesta preţurile vor rămâne cam aceleaşi deoarece costul gigacaloriei a scăzut de la 374 de lei/gigacal la 343 de lei/gigacal. În sprijinul brăilenilor racordaţi la CET vor veni şi subvenţiile de care beneficiază cei care au venituri de până la 1.000 de lei pe membru de familie.
De vreo zece ani Primăria încearcă să susţină financiar CET care de mai multe ori a fost în pragul falimentului. Luna trecută, datoria către bugetul general consolidat ajunsese la 1,99 milioane de lei din care 1,97 milioane reprezintă datoria către bugetul asigurărilor sociale.
Datoriile s-au acumulat din cauza faptului că foarte multe asociaţii de proprietari au restanţe uriaşe la plata facturilor, dar şi din cauza pierderilor de pe reţea.
Pentru a-şi mai achita din restanţe, CET a dat în judecată mai multe asociaţii de proprietari, de fapt pe cele care aveau cele mai mari debite şi le-a sistat furnizarea căldurii.
O altă măsură încercată a fost încheierea unor compromisuri cu asociaţiile de proprietari în sensul că acele asociaţii care se angajau să-şi achite datoriile, au fost scutite de la tăierea căldurii.
„Cu cei care au venit şi s-au interesat de situaţie am încercat să ajungem la o înţelegere. Nu le-am cerut, la un miliard datorie, să plătească în şase luni, dar nici să vină cu 1 - 2 milioane", declara Petrişor Motoc, directorul tehnic CET imediat după ce a ajuns la o înţelegere cu unele dintre asociaţii.
Restanţe de 10 milioane iarna trecută
Cu toate acesea, din iarna trecută brăilenii reuşit să au iasă cu datorii la căldură de peste 10 milioane de lei, bani pe care primarul Aurel Simionescu spera ca asociaţiile de proprietari să-i plătească treptat pe parcursul verii. Fapt care nu s-a întâmplat.
„Dacă pe parcursul acestei veri nu vom reuşi să stingem această datorie, sau măcar s-o acoperim în proporţie de 80