Discursul Regelui a atins punctele nevralgice ale societăţii: dualitatea politicii, nesocotirea valorilor, descurajările instituţionale, durerile celor fără de putere şi speranţă.
Regele Mihai a ţinut, ieri, un discurs în Parlament, prima dată după 64 de ani, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani. Maiestatea Sa a stat în jur de o oră la Palatul Parlamentului, de la momentul în care a aşteptat într-o sală separată începerea plenului şi până la plecare. Ora de istorie a avut şi chiulangii săi. Regele Mihai a vorbit despre nevoia de „cârmuitori respectaţi şi pricepuţi", dar puternicii momentului, Traian Băsescu şi Emil Boc au ales să ocolească evenimentul.
Regele a explicat că democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. "Politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului", a descries Regele dualitatea politicii. „Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989", a spus Regele Mihai.
Regele Mihai s-a declarat mâhnit că după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare. Maiestatea Sa a îndemnat la cinstirea memoriei celor care şi-au jertfit viaţa în războaie şi în decembrie 1989 pentru independenţa şi libertatea ţării.
Parlamentarii, cuminţi în faţa Regelui
„Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dac