Migrenele si sindromul premenstrual afecteaza multe persoane, ca sa nu mai vorbim de bolile de inima - cauza de mortalitate numarul unu in Romania. Aceste probleme de sanatate pot fi insa ameliorate, pe langa medicamente, cu ajutorul anumitor alimente care au proprietati terapeutice.
Woman's Day, care citeaza expertul in nutritie Joy Bauer, te informeaza asupra produselor alimentare care iti pot fi de folos in cazul in care ai vreuna din problemele pomenite.
1. Pentru sindromul premenstrual
a. Lactate
Mai multe cercetari au scos la iveala faptul ca femeile care sufera de sindrom premenstrual au niveluri mai mici de calciu in preajma ovulatiei decat cele care nu au aceasta afectiune, astfel ca marirea aportului de calciu prin consumarea mai multor lactate poate ajuta la ameliorarea crampelor si a schimbarilor bruste de dispozitie.
Femeile sub 50 de ani au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu pe zi, iar cele de peste 50 au nevoie de 1.200. Mananca zilnic trei portii de alimente bogate in calciu, cum ar fi branza si iaurt, daca ai pana in 50 de ani, iar daca ai trecut peste acest prag consuma patru astfel de portii. Daca ti se pare ca este imposibil sa respecti aceste recomandari, cere parerea unui medic pentru a lua un supliment cu calciu.
b. Ananas
Acest fruct iti ofera trei beneficii. In primul rand este una din cele mai bune surse de mangan, iar un studiu a aratat ca femeile care au un nivel scazut de mangan in organism sunt mai expuse riscului de a suferi de sindromul premenstrual.
In al doilea rand, ananasul si alte fructe si legume bogate in apa (pepenele, citricele, ardeii grasi, castravetii) pot ajuta la ameliorarea balonarii asociate cu menstruatia, iar, in cele din urma, este un mod sanatos de a-ti satisface poftele pentru ceva dulce, care adesea se intensifica in pr