Un uriaş pelerinaj spre Capitală a început, de ieri, odată cu aducerea Capului Sfântului Andrei în România şi prăznuirea Sfântului Dimitrie. Sursa: VLAD STĂNESCU
Mii de credincioşi s-au reunit, ieri, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti pentru a se ruga la moaştele Sfântului Apostol Andrei. Racla cu Cinstitul cap al Ocrotitorului României a fost adusă, ieri, din Grecia, cu o cursă aeriană specială.
Ca în fiecare an, au fost scoase şi sfintele moaşte ale Sfântului Dimitrie Basarabov, Ocrotitor al Capitalei, pe care-l prăznuim pe 26 octombrie.
O mie de credincioşi pe oră
Lângă o barieră a Jandarmeriei, un preot tinerel stă imobil şi observă siderat îmbulzeala de la baldachinul cu sfintele racle. "Nici credinţa nu mai e ce-a fost", ne zice el: "Gândiţi-vă că la biserica de lângă Colegiul Şincai, zona Tineretului, s-a dus preotul să tragă clopotele şi l-a amendat Poliţia pentru tulburarea liniştii publice. Te întrebi unde mai e aici credinţa".
Un cerşetor vrea să intre în biserică şi un alt ierarh remarcă: "Vine să profite de Dumnezeu. Zic şi Sfinţii Părinţi: când îi dai, să-ţi tremure banul, căci avem mulţi înşelători".
Sunt mai multe obstacole care trebuie depăşite ca să ajungi la raclele Sfinţilor din dealul Patriarhiei: sunt tarabele de florari, apoi asistentele de la Crucea Roşie, paramedicii SMURD, cerşetorii, poliţiştii, jandarmii, popii şi câteva mii de drept-credincioşi, încolonaţi cuminte pe drum. "Ne sosesc cam 1. 000 de oameni pe oră", ne spune un ofiţer de jandarmi.
Mulţimea înşirată pe 5-600 de metri freamătă prin mii de capete, în aşteptarea întâlnirii cu sfintele moaşte. Pentru mulţi dintre cei prezenţi, este dreapta credinţă. Pentru alţii, doar un ritual sec. "Merg în faţa Sfântului, fac mătănii şi cer câte ceva - o bursă, o pensie, o excursie în Bali. Se retrag apoi, r