Fibromul uterin este din ce in ce mai intalnit la femei pe masura ce inainteaza in varsta, de multe ori incepand cu varsta de 30 de ani. Din fericire nu este o tumora canceroasa si nu necesita extirpare decat daca masa sa creste peste masura.
Problema este ca nu exista o cauza anume pentru care se dezvolta aceste fibroame, celulele incepand dintr-o data sa creasca mai mult decat ar trebui in interirorul stratului muscular de la nivelul uterului. Daca o femeie dezvolta un fibrom si acesta nu creste foarte mult pana cand ea intra la menopauza, masa lui va scadea, odata cu scaderea estrogenului din corpul pacienti.
Astfel multe probleme se rezolva de la sine, fara interventia medicului. Daca, din diverse motive, cantitatea de estrogen creste in corpul unei femei, cum ar fi perioada in care aceasta este insarcinata, fibromul va creste si el si poate deveni periculos.
Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, multe persoane nici macar nu isi dau seama ca au o asemenea problema, caci, la inceput, cand tumora fibroasa este mica, nu isi face cu nimic simtita prezenta si nici nu necesita medicatie. Daca aceasta creste, pot aparea unele probleme precum:
- sangerari mai abundente in timpul ciclului menstrual;
- dureri mai mari decat in mod obisnuit;
- lipsa ciclului menstrual cateva luni sau intarzierea lui in mod frecvent;
- durere in zona pelvisului chiar si atunci cand nu apar sangerari;
- disconfort in momentul contactului sexual;
- probleme de urinare, unele simptome pot semana cu cele ale unei infectii urinare;
- cresterea frecventei urinarii;
- Dificiltatea de a ramane insarcinata;
- daca femeia este insarcinata trebuie sa acorde o atentie in plus, caci fibromul poate duce la o serie de probleme, cum ar fi travaliu in