Statele membre sunt îndemnate să permită accesul muncitorilor români şi bulgari pe piaţa muncii până la sfârşitul acestui an. Prevederea se regăseşte într-o rezoluţie adoptată de Parlamentul European. Iniţiatorul rezoluţiei, Traian Ungureanu, vorbeşte într-un interviu pentru RFI despre implicaţiile acestui gest venit din partea Legislativului comunitar.
Rep.: Ce semnal transmite această rezoluţie adoptată de Parlamentul European?
Traian Ungureanu: Evident, un singur semnal: dreptul la libera circulaţie a forţei de muncă nu e o favoare şi nu poate fi un accident. E un drept fundamental, înscris în tratatele UE, prin urmare situaţia trebuie redresată imediat în aşa fel încât cetăţenii români şi bulgari în acest caz să poată să îşi exercite dreptul legal la muncă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Rep.: Ce v-a determinat să aveţi această iniţiativă?
Traian Ungureanu: Neînţelegerile şi aş spune deseori confuziile ostile care au însoţit problema circulaţia forţei de muncă în momentul în care ea s-a restrâns la România şi Bulgaria. Adevărul despre blocarea pieţelor occidentale în faţa muncitorilor români şi bulgari nu are nicio legătură cu situaţia economică reală. Toate datele economice spun că valurile precedente de migraţie est-europeană au adus beneficii în ţările gazdă şi în general acest beneficiu e cifrat la cam un procent din PIB.
În al doilea rând, acelaşi val de migraţie nu a provocat probleme sociale şi nu a pus într-o situaţie critică sistemele de asistenţă socială din ţările respective. Dat fiind faptul că nu există motive economice care să îndreptăţească blocarea, rămân motivele pur politice, care sunt motive în general de agendă electorală şi de joc demagogic naţionalist. Ideea după care românii şi bulgarii dislocă de pe piaţă o forţă de muncă care abia aşteaptă să devină zidar, infirmieră, coafeză, recepţioneră, e un