Echipele de intervenţie duc o luptă contra cronometru pentru a-i salva pe cei prinşi sub dărâmături, după seismul de 7,2 grade care a lovit sud-estul Turciei în urmă cu două zile. Aproape 1.000 de imobile s-au dărâmat în zona afectată, în special în oraşele Van şi Ercis, situate lângă graniţa cu Iranul, a anunţat guvernul turc, citat de BBC. Sursa: REUTERS
Bilanţul actual - 264 de morţi - ar putea creşte semnificativ în următoarele zile în condiţiile în care autorităţile cred că cel puţin 100 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături.
"Ar putea fi în jur de 100 de persoane. Mai mult sau mai puţin, dar în niciun caz nu vorbim de mii de oameni", a subliniat Naim Sahin, ministrul turc de Interne.
Presa turcă scrie însă că numai într-un singur imobil din Ercis sunt daţi dispăruţi circa 80 de locatari.
Locuinţe din chirpici
Deplasându-se de urgenţă în zona afectată, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că se gândeşte la cei blocaţi sub dărâmături în satele din preajma oraşelor, unde echipele de intervenţie nu au ajuns încă.
"Trebuie să spun că majoritatea caselor din aceste sate, ridicate din chirpici, s-au prăbuşit", a recunoscut Erdogan.
Zeci de mii de persoane şi-au petrecut ultimile două nopţi sub cerul liber, la temperaturi foarte scăzute.
Turcia a refuzat până acum orice ajutor extern, subliniind că autorităţile locale pot administra singure situaţia creată de seismul de 7,2 grade.
Pentru a grăbi operaţiunile de salvare, autorităţile au adus la locul tragediei zeci de utilaje grele care să înlăture bucăţile mari de beton.
Aproape 2.500 de persoane şi 680 de medici sunt implicaţi în acest efort colectiv coordonat de vicepremierul Besir Atalay.