Miliardarul american George Soros propune un plan în şapte paşi care, în opinia sa, ar putea salva zona euro. Planul prevede înfiinţarea unui minister de finanţe al zonei euro, folosirea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (EFSF) pentru salvarea Greciei şi o amânare a recapitalizării băncilor până când statele se vor pune de acord asupra unei politici fiscale comune. Planului investitorului şi filantropului George Soros a fost publicat în Financial Times.
Primul pas
Statele membre ale zonei euro trebuie să ajungă la un nou acord privind înfiinţarea unui minister de finanţe comun. Astfel, Banca Centrală Europeană (BCE) va putea furniza lichidităţile necesare Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (EFSF), fondul asumându-şi la rândul său riscurile de solvabilitate.
Pasul doi
În acest caz, EFSF va fi folosit pentru a prelua obligaţiunile Greciei, deţinute în prezent de către BCE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Astfel, datoriile Greciei vor fi reduse semnificativ, iar cooperarea dintre BCE şi guvernele din zona euro va fi restabilită.
Pasul trei
EFSF va fi apoi utilizat pentru garantarea sistemului bancar şi nu a obligaţiunilor statelor. Recapitalizarea este amânată, însă ea va fi realizată în continuare la nivelul statelor atunci când va fi cazul. Acest lucru este în conformitate cu poziţia exprimată oficial de către Germania, prin vocea cancelarului Angela Merkel şi mai util pentru Franţa decât o recapitalizare imediată.
Pasul patru
În schimbul garanţiei, marile băncile vor fi nevoite să respecte instrucţiunile BCE. Cei care refuză nu vor mai beneficia de facilitatea de "discount" (programul de creditare de urgenţă) a BCE.
Pasul cinci
BCE va oferi instrucţiuni băncilor pentru a menţine liniile de creditare şi portofoliile de credite. De asemenea, se va înfiinţa o reţea de inspector