Multe fructe şi legume sunt impregnate cu pesticide, fertilizate în exces, injectate ca să se coacă rapid sau iradiate ca să reziste mult. Merele, strugurii şi roşiile sunt cele mai \"otrăvite\". Sursa: SHUTTERSTOCK
Medicii nu obosesc să recomande fructe şi legume. Un sfat bun, dacă rafturile supermarketurilor n-ar fi pline de produse de import "otrăvite" cu pesticide, injectate ca să se coacă la comandă sau iradiate ca să aibă viaţă cât mai lungă.
Şi ţăranii au învăţat că merele şi roşiile pipernicite nu se pot bate cu "giganţii", iar pieţele sunt asaltate de legume îmbrăcate într-un strat gros de ierbicid, care iese greu la spălare, sau injectate cu chimicale care scot untul din ele. Cele de ţară sunt şi mai periculoase, pentru că acolo nu se respectă întocmai procedurile.
Cartofii, stropiţi cu o substanţă interzisă
Peste 60% din legume şi 30% din fructele de pe piaţă conţin pesticide, potrivit Agenţiei Europene pentru Securitatea Alimentară (EFSA). Cercetătorii americani de la "Environmental Working Group" au realizat un clasament al celor mai rele şi al celor mai bune fructe şi legume, în funcţie de cantitatea şi de numărul pesticidelor conţinute. S-au efectuat peste 80.000 de teste.
În topul vegetalelor "otrăvite" cu pesticide se află merele, ţelina, căpşunile, piersicile, spanacul, nectarinele, strugurii, ardeiul, cartofii şi salata verde. "Merele sunt mai contaminate, pentru că sunt foarte atacate de viermi şi trebuie tratate. Şi dacă n-ar fi ierbicidate, nu le-ar mai cumpăra nimeni. O colegă a crescut roşii fără pesticide, în laborator. S-au stricat integral", subliniază nutriţionistul Corina Zugravu.
Cel mai inofensiv pesticid este piatra-vânătă. "Piatra-vânătă cu care se stropesc strugurii, de regulă, se ia la spălare, dar mai poate rămâne şi în interior, caz în care puteţi face intoxicaţ