Două \"spitale-mamă\", Floreasca din Bucureşti şi Spitalul de Urgenţă Târgu-Mureş, acordă consultaţii pentru urgenţele care apar în 56 de unităţi medicale, unde nu există specialişti.
1 /.
Din acest an, 16 spitale publice din zona de sud a ţării sunt conectate prin intermediul unui sistem performant de telemedicină la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Capitală.
Investiţia, în valoare totală de 450.000 de euro, a fost făcută cu sprijinul Petrom.
În toată ţara sunt conectate la acest sistem 56 de unităţi medicale, multe fiind spitale orăşeneşti sau municipale, cu lipsuri mari la capitolul specialişti.
Proiectul a fost lansat de Ministerul Sănătăţii din 2008, iar subsecretarul de stat Raed Arafat spune că de la lansare telemedicina a contribuit la creşterea cu 25% a ratei de supravieţuire a pacienţilor.
"Asigurăm luarea unor decizii corecte la timp", a spus Arafat, cu ocazia finalizării extinderii sistemului de telemedicină în sudul ţării.
Informaţiile se trasmit de pe ambulanţe sau din spitale
Mai exact, telemedicina este un sistem de asistenţă medicală de urgenţă de la distanţă care permite transmiterea de informaţii privind parametrii vitali ai bolnavului (inclusiv EKG), date personale, dar şi de imagini video, pe de o parte, de la echipajul de pe ambulanţă fără medic către spital şi, de cealaltă parte, de la unităţi medicale mai mici către spitale "mamă" din regiunea în care acestea sunt situate şi vice- versa.
Spitalele "mamă" se numesc centre de comandă, iar în România există în prezent două astfel de centre. Primul a fost Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu- Mureş, la care au fost conectate, începând din 2008, 40 de puncte sanitare din regiunea de dezvoltare Centru şi dintr-un judeţ din Nord-Vest (Bistriţa-Năsăud). Din ianuarie 2011 s-a început conectarea de