Jonas Ekdahl se numără printre cei 2.400 de străini de la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Deşi învaţă într-o limbă străină, el a ajunsă să obţină note mai bune decât studenţii români.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) sunt 2.400 de studenţi străini, dar dintre toţi, suedezul, de 22 de ani, Jonas Ekdahl, din anul IV, este „de departe cel mai bun şi mai determinat, are rezultate mai bune decât studenţii români care învaţă în limba lor maternă", spune profestorul universitar doctor Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UMF. La linia pentru străini a UMF se predă în engleză.
Cum a ajuns Jonas să dea la medicină?
„Am printat toată lista profesiilor existente pe faţa pământului şi am stat şi m-am gândit bine ce mi-ar plăcea să fac o viaţă întreagă! Am decis că medicina e cea mai potrivită pentru mine şi aşa mi-am ales drumul!", explică tânărul. El a făcut cel mai mare liceu de stiinţe naturale din Goteborg, în Suedia, şi a fost unul dintre cei mai buni elevi la chimie şi biologie. „La noi nu există pasiune pentru olimpiade aşa cum există în România. La noi concursurile astea sunt un fel de joacă pe care tinerii nu se prea înghesuie s-o practice", spune Jonas. Dar dragostea pentru aceste discipline a fost cea care l-a făcut să aleagă medicina din toată lista de zeci de profesii printată în timpul liceului. Întrebat de ce nu a urmat medicina în Suedia, studentul a spus: „Acolo, în ciuda notelor foarte mari pe care le-am avut în liceu, ar fi trebuit să aştept doi ani ca să pot intra pe locuri fără taxă".
10 pe linie
„Jonas a dat dovadă de o atitudine exemplară în toţi anii univesitari, iar faptul că a termiant anul III cu 10 pe linie spune multe. Nu ştiu dacă ştiţi, dar în medicină, anul III este cel mai greu dintre toţi anii de studiu. S-a implicat în toate