Un sistem bun care să vă protejeze de \"băieţii răi\" costă de la 300 de lei. Dacă aveţi însă un Picasso în sufragerie, este bine să vă luaţi un sistem de alarmă de minimum 10.000 de euro. Sursa: SHUTTERSTOCK
Într-o perioadă în care criza îi face pe tot mai mulţi oameni să se gândească la mijloace necinstite de a face rost de bani, sistemele de alarmă devin tot mai importante.
Prin ce se deosebeşte un sistem ieftin de unul scump
"Unele persoane cumpără sisteme de alarmă de la supermarket, care costă 200 de lei. Am văzut cazuri când case de amanet sau de bijuterii aveau astfel de sisteme", ne-a declarat Sergiu Dangulea, manager general al Spy Shop, firmă specializată în furnizarea de sisteme de securitate.
Potrivit acestuia, persoanele care deţin valori importante trebuie să apeleze la companii autorizate. Un sistem mai scump are senzori de mişcare mai sofisticaţi, mai sensibili la mişcare şi mai uşor de reglat în cazul în care proprietarul are un animal de casă.
În plus, acumulatorii sunt mai performanţi şi rezistă mai mult timp fără curent electric, iar funcţiile unităţii centrale sunt mai puţine, explică specialiştii. Preţul unui sistem de alarmă performant nu este atât de mare precum se crede.
Un sistem mediu costă circa 2.000 de lei, cu manoperă cu tot. Dacă se încheie şi un contract cu o firmă de pază care va interveni în cazul unei intrări prin efracţie, se plăteşte un abonament de aproape 200 de lei pe lună.
Un astfel de sistem include unitatea centrală, şase-şapte senzori de mişcare şi o unitate care emite avertismentele sonore şi auditive. La acestea se pot adăuga senzori de şoc pentru geamuri şi ferestre, pentru a se detecta tentativele de forţare a intrărilor în imobil.
Casa, supravegheată pe smartphone
În plus, la acest sistem se adaugă un comunicator digital care transmite avertismente la firma de pază sau