În luna iunie Comisia Europeană a întrerupt plăţi în valoare de 800 de milioane de euro către beneficiarii proiectelor finanţate din fondurile europene alocate Axei 2 din Programul Operaţional Regional, aflat în coordonarea Ministerului Dezvoltării şi Turismului. Proiectele depuse în cadrul acestei axe de finanţare sunt destinate îmbunătăţirii infrastructurii de transport regionale şi locale prin reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene.
Cei care au depus şi au câştigat aceste proiecte sunt, în general, autorităţile publice locale, adică primăriile şi consiliile judeţene.
Decizia de blocare a plăţilor în cadrul acestor proiecte a fost luată de o comisie de audit de la nivel european, care a semnalat probleme la patru proiecte de reabilitare de drumuri (nerespectarea regimului achiziţiilor publice), două din Teleorman şi câte unul din Buzău şi din judeţul Ilfov. Deşi blocarea plăţilor s-a făcut în iunie, Ministerul Dezvoltării s-a putut ocupa de verificarea proiectelor finanţate prin POR abia în luna august.
"Conform legislaţiei de la acel moment (luna iunie - n. red.), toate proiectele finanţate din fonduri europene erau verificate de ANRMAP (Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice), aceasta fiind singura instituţie care putea lua o decizie care să influenţeze desfăşurarea unui proiect. Din luna august însă, toate autorităţile de management au în atribuţii verificarea proiectelor, la cererea Comisiei Europene", a explicat Gabriel Friptu, şeful autorităţii de management care gestionează Programul Operaţional Regional.
La scurt timp după decizia Comisiei Europene de a sista plăţile pe Axa 2 din POR, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului (pe 25 iulie) să nu mai trimită la Bruxelles facturile pentru decontarea cheltuielilor elibigile pentru proiectele finanţate din fondurile U