Pe Bursa de la București au rămas doar 1.000- 2.000 de jucători activi
Dispariția celorlalți se traduce printr-o lichiditate slabă, chiar ridicolă pe anumiți emitenți
Investitorii se mută pe extern pentru că BVB nu le oferă produse adecvate
Lichiditatea slabă cronicizată de la Bursa de Valori Bucureşti este o consecinţă a retragerii treptate a investitorilor. Aceştia migrează către extern, în condiţiile în care pe piaţa locală oferta este slab diversificată atât din punctul de vedere al instrumentelor, cât şi a emitenţilor. Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), a declarat pentru Curierul Naţional că numărul jucătorilor activi nu depăşeşte cu mult reperul de 1.000 de persoane.
În consecinţă, volumele ating cote de avarie, numeroşi emitenţi de la categoria I abia adunând câteva mii de lei într-o şedinţă de tranzacţionare, în timp ce unele acţiuni nu se tranzacţionează cu zilele. Listarea Fondului Proprietatea la începutul acestui an, aşteptată anterior ca factor de dinamizare a pieţei, nu a avut efectul scontat. Analistul financiar Radu Ciofu consideră că titlurile FP au canibalizat din lichiditatea celorlalţi emitenţi. Speculatorii se mută însă, în cea mai are parte, pe pieţele internaţionale în condiţiile în care BVB nu le oferă nici oportunitatea vânzărilor în lipsă pentru a fructifica scăderile, nici adâncime şi nici măcar volatilitate.
Beze spune că Bursa, nu numai că nu aduce pentru investitori produsele de care aceştia au nevoie, dar nu face nimic pentru a proteja respectarea drepturilor acţionarilor. Lipsa de interes pentru cooptarea investitorilor este o rezultantă a faptului că piaţa locală de capital nu este utilizată pentru finanţarea economiei naţionale, zice Ciofu. Bursa nu îşi îndeplineşte la noi funcţia de intermediere a capitalului şi de aceea şi importanţa sa este, din păc