O discuție înregistrată, purtată de cetățeanul elvețian cu suspectul principal, i-a ajutat pe anchetatori să soluționeze dosarul crimei din Joseni. Așa s-a mărturisit crima.
Amănunte importante din ancheta făcută în cazul morții viceprimarului din Joseni au fost dezvăluite, astăzi, de Marius Iacob, prim adjunctul Procurorului General, în fața studenților de la Drept. A fost Ziua Ușilor Deschise, când studenții au vizitat Parchetul General și au aflat cum au lucrat anchetatorii în trei cauze complexe instrumentate de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică.
Marius Iacob a explicat de ce au fost luate în calcul cinci ipoteze de lucru și cum s-a ajuns la concluzia, datorită unor profiole genetice, că și victima a atins cândva arma crimei. De asemenea, Iacob a mai spus cum au fost trimiși în judecată Lorincz Robert, cel care l-a împușcat pe primarul din Joseni, şi complicele acestuia, cetățeanul elvețian Meszaros Jozsef.
Criminalul Robert Lorincz a mărturisit crima într-o discuție înregistrată, purtată cu elvețianul, la care anchetatorii au ajuns după ce au făcut câteva adrese în Elveția, la firma care a fabricat carabina, arma crimei.
„Cetățeanul elvețian a adus două carabine în România, în anul 2000, și i le-a dat viceprimarului din Joseni. Soția acestuia nu a mai vrut să le țină în casă, pentru că s-a temut, iar viceprimarul i le-a înapoiat elvețianului. Acesta le-a dat apoi principalului suspect”, a detaliat procurorul Marius Iacob.
Motivul crimei, așa cum a mărturisit Lorincz Robert, este acela că nu l-a putut ierta pe viceprimar pentru că, într-o noapte, după ce a consumat alcool, acesta l-a molestat sexual. Un mobil secundar al comiterii crimei a fost acela că Robert Lorincz îl acuza pe viceprimarul Csala Zsolt că l-ar fi deposedat, ilegal, de o suprafaţă de teren, tocmai pe fondul faptului că, ulterior, acesta i-ar fi resp