ÎNVĂŢĂMÂNT Cei mai mulţi tinerii prezenţi la Târgul Internaţional al Universităţilor au optat pentru programele din Marea Britanie, pentru că aici se poate obţine foarte uşor un credit guvernamental de studii.
Reprezentanţii universităţilor din SUA, Norvegia, Germania sau Marea Britanie şi-a prezentat, ieri, ofertele, în Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, în cadrul Târgului Internaţional al Universităţilor (Romanian International University Fair - RIUF).
Cele mai multe oferte existente la târg sunt pentru studii în domeniul economic. Daria Dragomir, unul dintre organizatorii RIUF, spune că cel puţin 30% dintre vizitatori sunt interesaţi de studii în Marea Britanie, deoarece guvernul englez oferă împrumuturi studenţilor străini. În momentul în care se prezintă documentele oficiale prin care se dovesteşte că studentul e acceptat la universitate, banii li se acordă automat.
Viaţa de student e mai bună în Anglia
Bogdan Răileanu e student la University of Worcester, una dintre universităţile din Marea Britanie cu cea mai mare creştere a numărului de studenţi în ultimii ani. „Avem o rată de angajare de 94% după absolvire. E o universitate micuţă, cu foarte multe cursuri. Eu sunt student în anul II la Jurnalism şi Studii Culturale, am luat un împrumut de la Guvern pentru plata taxelor. În cazul meu taxa e de 3.250 de lire pe an, dar de anul acesta s-a majorat la 8.100 de lire", spune Răileanu. Tânărul îşi plăteşte taxa din împrumutul oferit de guvern şi vrea să rămână în Marea Britanie. „Pot spune că în ultimul an am făcut acolo câte nu aş fi reuşit să fac în ţară în şase ani. Am un part-time job, am lucrat şi ca barman, de exemplu, sunt reprezentantul facultăţii, sunt în comitetul internaţional al universităţii, reprezentantul pe Europa şi când mă întorc în Anglia încep o emisiune la un post de radio, pe sistemul one man