Conducător de teatru, regizor, scenograf şi actor, formator de trupă şi important regizor de film, Liviu Ciulei a marcat fundamental scena şi cinematografia românească.
S-a născut într-o zi de vară a anului 1923 şi a murit într-o noapte de toamnă a anului 2011. S-a născut în secolul XX şi a murit în secolul XXI, iar personalitatea lui a marcat un veac de poveşti în teatrul şi în cinematografia românească, europeană şi mondială. Liviu Ciulei este cea mai complexă personalitate pe care a avut‑o vreodată teatrul din România, regizor, scenograf şi actor, formator de trupă şi conducător de teatru, totodată important actor şi regizor de film. A murit, ieri, la 88 de ani, într-o clinică din Germania, în ultimii ani împărţindu-şi „casa" între München şi Bucureşti.
„O pierdere ireparabilă"
De pe 7 iulie 1923 şi până pe 25 octombrie 2011, Liviu Ciulei a construit, cu talentul de arhitect moştenit de la tatăl său, toată schela pe care s-a înălţat teatrul românesc al ultimelor decenii. Destinat iniţial unei cariere ce urma să o continue pe cea inginerească a tatălui său, Ciulei s-a simţit atras mai degrabă de tumultul şi capriciile scenei de teatru, unde, ca scenograf mai întâi, ca actor şi regizor curând după aceea, avea să strălucească timp de peste 60 de ani. Indisolubil legat de Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra", al cărui director a fost între 1963 şi 1972, Liviu Ciulei a reprezentat punctul fix la care s‑au raportat oamenii de teatru din România, chiar şi în perioada în care el a stat departe de ţară.
„Sunt profund îndurerat de dispariţia lui Liviu Ciulei", a declarat Victor Rebengiuc pentru „Adevărul". „Este cea mai mare pierdere pe care teatrul şi filmul românesc au suferit-o în ultimii ani. Eu îi sunt profund îndatorat pentru tot ce-am învăţat de la el şi în viaţă, şi ca actor. Îi sunt profund îndatorat pentru întâlnirea cu el. Nu vr