Doi funcţionari chinezi au fost condamnaţi la închisoare pentru vânzarea unor informaţii economice confidenţiale către anumiţi traderi bursieri, relatează The New York Times.
Wu Chaoming, cercetător al Institutului de Finanţe din cadrul Băncii Centrale din China, a fost condamnat la şase ani de închisoare, iar Sun Zhen, care lucra pentru Biroul Naţional de Statistică, a primit o sentinţă de cinci ani pentru obţinerea de profit de pe urma "unor secrete de stat".
Cele două condamnări vin după o serie de incidente similare care au pus Guvernul de la Beijing într-o situaţie jenantă, scriu jurnaliştii străini. Odată cu expansiunea rapidă a economiei chineze, a crescut şi capacitatea indicatorilor săi economici de a influenţa pieţele financiare mondiale.
Procurorii care au anchetat cazul au declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că cei doi bărbaţi au vândut informaţii confidenţiale, de la indicatori privind creşterea economică a ţării la cifre privind inflaţia. Reprezentaţii Guvernului susţin că aceste scurgeri de informaţii au permis oamenilor din industria de valori mobiliare să se angajeze în tranzacţionări privilegiate pe piaţa de capital din China, ei având un avantaj nedrept în faţa celorlalţi traderi. Totodată, informaţiile economice ar fi putut avea un impact şi asupra valorii acţiunilor de pe bursa de la Hong Kong, efect ce s-ar fi putut resimţi şi peste hotare.
"Scurgerile de informaţii afectează competiţia echitabilă de pe pieţele de capital precum şi credibilitatea guvernului şi poate duce la pierderi imense pentru ţară, societate şi popor", a declarat Li Zhongcheng, director adjunct al Parchetului chinez.
Guvernul şi-a anunţat intenţia de a stopa orice scurgere de informaţii economice în luna aprilie, după ce mai multe instituţii mass-media au publicat o serie de informaţii, suspect de precise, înaintea lansării indici