Organizaţia Aliat a lansat „Harta naţională a serviciilor de sănătate“. Aici găsiţi, pe judeţe, instituţiile medicale şi de consiliere psiholigică, private şi de stat, care pot oferi ajutor alcoolicilor şi familiilor acestora.În Bucureşti sunt trei astfel de instituţii.
„Harta națională a serviciilor de sănătate“ poate fi accesată prin intermediul platformei e-health, www.alcohelp.ro (site de consiliere lansat în 2009), dedicată prevenirii şi tratamentului consumului problematic de alcool. Printr-un simplu click, vizitatorii site-ului pot afla ce servicii publice sau private în domeniul tratamentului abuzului şi dependenţei de alcool sunt disponibile în judeţul lor. Strângerea informaţiilor de la Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene a durat aproape 3 luni.
„Harta națională a serviciilor de sănătate“ va fi actualizată constant de către specialiștii Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), pe măsură ce vor aparea noi servicii de tratament la nivelul fiecărui judeţ. Asta în condiţiile în care, în acest moment, sunt judeţe în care nu există centre specializate de consiliere şi tratament pentru alcoolici.
Eficienţa platformei, ce garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care o accesează, este susţinută de cele peste 38.000 de persoane care au accesat-o din momentul lansării până în prezent, de cele peste 1.350 de persoane care parcurg şedințele online ale programului Alcohelp sau de cei 1.250 de participanţi la discuţiile pe forum.
În Bucureşti sunt doar trei centre
Platforma www.alcohelp.ro se adresează atât persoanelor cu un consum problematic de alcool cât și familiei, rudelor și prietenilor acestora. În Capitală, pe hartă ALIAT figurează trei instituţii care se ocupă cu tratarea şi consilierea în cazul alcoolicilor.
Acestea sunt: Centrul de Incluziune Socială pentru persoanele depende