Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în frunte cu ÎPS Teofan, sunt acuzaţi că aplică „preferenţial" regulamentul Bisericii Ortodoxe Române.
Reclamaţia de abuz în serviciu şi neglijenţă a şefului Mitropoliei Moldovei este formulată de Viorel Mihalache, căruia în urmă cu cinci ani i s-a interzis să mai slujească, după ce a divorţat. Mihalache, care între timp a devenit avocat, spune că situaţia sa nu este singulară, însă cazul altor preoţi nu s-au aplicat aceleaşi măsuri.
Povestea lui Viorel Mihalache începe în 2006, când a decis să divorţeze. „M-au suspendat şi m-am supus acelei decizii. N-am fost un răzvrătit. În 2008 am aflat cu stupoare că un alt preot a divorţat şi că în cazul lui regulamentul nu s-a mai aplicat. Am aflat că sunt mai multe cazuri de acest gen", ne-a povestit Mihalache. Avocatul mai spune că ÎPS Teofan l-a sfătuit să depună un „memoriu de iertare". „După un an şi opt luni, în urmă cu câteva zile, am primit răspunsul la acest memoriu, în care se spune că nu mi se acordă iertarea", susţine Mihalache.
Pe lângă plângerea penală pe care o va face împotriva ÎPS Teofan, avocatul spune că va mai înainta o reclamaţie în civil în care vrea să arate că a fost discriminat, dar şi una în contencios administrativ pentru că nu i s-a răspuns în termen legal şi astfel i s-a „pătat imaginea". „Dumnealui trebuia să demonstreze că s-a schimbat. Nu s-a recăsătorit, ceea ce a fost un avantaj pentru el, însă nu a putut demonstra că în perioada în care a fost suspendat a respectat normele de conduită creştină. Trebuia să demonstreze printr-o adeverinţă de la preot că în tot acest timp a frecventat biserica şi s-a spovedit, lucru pe care nu l-a făcut", a spus Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.