Prefectul de Caraş-Severin a cerut începerea unei anchete pe malul Nerei, unde se defrişează masiv. Autorităţile sârbeşti, dar şi cele din Caraş-Severin, sunt în alertă după ce asociaţiile de mediu au sesizat că pe malul Nerei au loc defrişări ilegale în masă.
Cele două parţi nu s-au întâlnit încă la o masă comună prin care să ia măsuri împotriva tăierii alarmante de lemn, însă toate instituţiile sunt în alertă.
„Tăierea nu poate fi făcută oricum“
Prefectura Caraş a dat startul unei anchete pe Cheile Nerei, pentru a afla cine se face vinovat de tăierile ilegale de arbori din rezervaţia naturală. „Am fost informaţi de ceea ce se întâmplă în zona de frontieră şi am început o anchetă în acest sens. Este adevărat că arborii sunt tăiaţi de pe terenurile oamenilor, însă tăierea nu poate fi făcută oricum”, a spus prefectul de Caraş-Severin, Octavian Ţunea.
În plus, în zonă s-au deplasat deja şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV), care confirmă sesizările pe care GEC Nera le-a făcut: s-au tăiat arbori nemarcaţi. În plus, cei care au mutilat pădurea au intrat şi în zona de frontieră cu Serbia. Pe malul râului Nera au fost defrişaţi ilegal copacii de pe o suprafaţă de câţiva kilometri, însă autorii nu au fost încă prinşi.
„Zona afectată este amplasată în afara fondului forestier. Ne-am deplasat pe malul Nerei şi am stopat fenomenul. Arborii au fost tăiaţi chiar din grădinile oamenilor. Am dat o dipoziţie de stopare a tăierii de arbori de orice fel”, a declarat Romeo Buzescu, directorul ITRSV.
Oficialii responsabili de pădurile judeţului spun că, dincolo de faptul că au oprit tăierea arborilor, au cerut o situaţie statistică de la primăriile comunelor pe care le străbate râul Nera.
„După ce vom primi listele cu numele proprietarilor vom putea începe efectiv