Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a declarat, marţi, la Bucureşti, la o dezbatere pe tema drepturilor omului, că principalele pericole la adresa democraţiei şi a drepturilor omului sunt corupţia şi violenţa.
Ministrul ceh a arătat că principalele pericole la adresa democraţiei şi drepturilor omului sunt corupţia, "care poate mânca precum un cancer" fiinţa statului, şi violenţa, care neîngrădită şi necondamnată, devine contagioasă.
"Dacă un stat vede că altui stat i se permite violenţa faţă de proprii cetăţeni, în curând va crede că poate face la fel. Deci violenţa trebuie curmată rapid, chiar şi atunci când în cauză sunt ţări prietene, pentru că nu putem folosi jumătăţi de măsură când în joc sunt drepturile omului", a afirmat el.
Oficialul a explicat că diplomaţia cehă colaborează cu organizaţii neguvernamentale specializate în drepturile omului şi care acţionează şi în ţările arabe din Nordul Africii, şi în Balcanii de Vest, dar şi în Cuba.
Schwarzenberg a arătat că organizaţia "People in Need" este prezentă şi în Republica Moldova, care a început un proces "promiţător" de democratizare, acţionând şi în Transnistria pentru conştientizarea societăţii cu privire la drepturile omului.
Ministrul ceh de externe a mai spus, răspunzând unor întrebări, că ţările europene ar putea ajuta statele arabe în primul rând prin crearea de locuri de muncă. "Democraţia este greu de dezvoltat şi păstrat dacă oamenii nu au locuri de muncă. Fără acestea, nu ar trebui să ne aşteptăm la o tranziţie paşnică şi certă spre democraţie, pentru că poate apărea uşor terenul propice unor lideri populişti", a arătat el.
Schwarzenberg a mai spus că, deşi ţări diferite se confruntă cu probleme diferite în ce priveşte încălcarea drepturilor omului, toate abuzurile sunt originate în concepţia că statul este mai puternic decât cetăţeanul şi îşi poate permi