Liderii tuturor statelor UE se întâlnesc din nou, miercuri, la Bruxelles, într-o a doua rundă de discuţii de la care se aşteaptă un răspuns credibil la criza datoriilor. Se aşteaptă o detaliere a celor cinci puncte ale planului anticriză schiţat la Consiliul de duminică. Dar tensiunile între marii actori ai jocului european sunt uriaşe. Iată cum surprind această realitate publicaţile din marile capitale europene.
,,Europa mai are mai puţin de 60 de ore ca să mai poată salva euro", titrează cotidianul „Die Welt". Publicaţia atrage atenţia că până la deschiderea burselor asiatice, Europa trebuie să ajungă la un numitor comun în privinţa planului de salvare a zonei. „Aşa cum era de aşteptat, summitul de duminică s-a finalizat fără rezultate deosebite", mai scrie cotidianul.
Politicieni, curaj! Pe bănci!
„Nu lăsaţi băncile să vă scape", recomandă revista ,,Der Spiegel", în ediţia online. Îndemnul este adresat liderilor politici. „În problema salvării Greciei, băncile negociază de pe poziţii forte. Însă fără o mână de ajutor din partea statelor din zona euro, ele nu şi-ar mai vedea înapoi mare parte din bani", comentează publicaţia. ,,Politica ar trebui să fie o prezenţă mult mai hotărâtă şi să determine o restructurare a adtoriilor", notează ,,Spiegel".
Cumpără timp pentru găsirea unor soluţii de salvare
Jurnaliştii cotidianului „Sueddeutsche" sunt mult mai optimişti. Ei consideră că summitul de la Bruxelles a marcat un punct de cotitură ultimilor doi ani ai crizei euro. ,,Însă abia acum au conştientizat dimensiunea reală a tragediei greceşti. Iar acum nu mai ajută decât multe miliarde de euro, care nu fac decât să cumpere timp pentru găsirea unor soluţii de salvare", comentează ziarul german.
Schmidt: Greciei i se cere prea mult.
Fostul cancelar german, Helmut Schmidt, susţine într-un interviu pentru „Handeslb