Mail multe state au decis fie înghețarea pensiilor fie reducerea acestora pentru a reduce cheltuielile publice, potrivit consilierului de stat Andreea Paul Vass. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
”Măsurile de austeritate care nu sunt iubite şi nici susţinute cu seninătate de către niciunul dintre statele europene au avut un impact direct asupra sistemelor europene de pensii”, a declarat Andreea Paul Vass la Forumul European de Pensii Private organizat de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Potrivit acesteia, Bulgaria, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Portugalia şi Spania au îngheţat pensiile, în timp ce Irlanda a optat pentru reducerea acestora.
O altă măsură de austeritate aplicată a fost reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, cea mai mare scădere fiind operată de Letonia, de la 10% la 2%. Între ţările care au aplicat, de asemenea, reduceri de contribuţii se află Polonia - de la 7,3% la 3,5%, Lituania - de la 5,5% la 3%, iar Ungaria ”a naţionalizat” contribuţiile la Pilonul II, potrivit Agerpres.
Europa a crescut vârsta de pensionare
De asemenea, în multe state europene s-a decis creșterea vârstei de pensionare. În Cehia aceasta a crescut de la 62 de ani la 65 de ani, în Danemarca de la 65 de ani la 67 de ani, în Grecia de la 60 la 65, în Spania de la 65 la 67 de ani, iar în Ungaria vâsta minimă de la care poți beneficia de pensii speciale a crescut de la 45 de ani la 60 de ani.
Andrea Paul Vass a subliniat că, în Cehia, persoanele născute în 2011 vor intra la pensie în momentul împlinirii vârstei de 73 de ani. ”Măsurile de austeritate şi creşterea vârstei de pensionare nu rezolvă problemele sistemelor de pensii şi nici nu asigură un trai decent pensionarilor. Este necesară dezvoltarea cu un sistem de pensii care să garanteze o pensie pentru un trai decent şi care să se ataşe