Averile celor mai bogati romani raman un adevarat mister, in ciuda faptului ca, in fiecare an, sunt publicate doua clasamente pe acest subiect. Cum se explica diferentele de sute de milioane de euro intre clasatii pe primele pozitii in cele doua topuri?
De exemplu, Frank Timis, investitor in extractia petroliera si minereuri, in domeniul farmaceutic si in cercetare, si-a adjudecat suprematia in clasamentul intocmit de Capital, cu o avere de 1,65 miliarde de euro. Insa, in topul intocmit de Forbes, omul de afaceri ocupa pozitia a doua, averea sa fiind apreciata la 1,2 - 1,3 miliarde de euro.
Cel mai important activ al lui Timis este African Minerals, a carei capitalizare era, la inceputul lunii august, de peste 2,8 milioane de euro, si la care el detine, direct si indirect, 24% din actiuni.
Ioan Niculae se afla pe locul secund in clasamentul Capital, cu o avere de 1,6 miliarde de euro. In schimb, omul de afaceri s-a plasat pe pozitia a treia in clasamentul Forbes, cu un castig estimat la 900 milioane - 1 miliard de euro pentru 2010. Principala sa sursa de venit, divizia agricola InterAgro, a avut un profit de peste 80 de milioane de euro, iar printre cele mai noi investiti ale sale se numara Bio Fuel Energy, care se ocupa cu fabricare de combustibil bio, o firma aeriana de taxi, stadionul Astra Ploiesti si inca unul la Giurgiu.
Dan Grigorescu Adamescu se claseaza pe locul trei in topul Capital, alaturi de familia sa, cu o avere estimata la 1,2 - 1,3 miliarde de euro. Principalele active ale sale sunt Unirea Shopping Center, compania de constructii Baumeister, divizia imobiliara a The Nova Group, hotelul Rex din Mamaia si ziarul Romania Libera. In topul Forbes, acesta s-a plasat pe locul patru, cu o avere 900-950 de milioane de euro pe 2010.
Ion Tiriac si familia sa se afla pe locul patru in clasamentul Capital,