CITR: Soluţiile sunt managementul privat şi reorganizarea judiciară
Problemele companiilor de stat sunt supraîndatorarea şi activitatea curentă, care produce pierderi
Dintre cele 30.000 de companii aflate în insolvenţă, doar 4 la sută sunt în reorganizare
Soluţia agreată de Guvern în discuţiile cu FMI privind numirea unor manageri privaţi în fruntea unor companii de stat este salutată de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), aceasta subliniind efectele pe care le pot avea derularea unui management privat în paralel cu măsurile de insolvenţă.
Amintind că există deja în mediul privat cazuri de reorganizări de succes, care se pot extinde şi în cazul companiilor de stat, CITR subliniază că fenomenul de supraîndatorare şi pierderile cauzate de activitatea curentă a companiilor pot fi remediate cu succes prin aplicarea concomitentă a celor două măsuri.
Într-un comunicat remis ieri presei, CITR atrage atenţia asupra faptului că, "în actualul context economic dificil, managementul privat, dublat de măsurile de eficientizare a activităţii specifice procedurii insolvenţei, sub supravegherea unui administrator judiciar, pot duce la privatizarea cu succes a companiilor de stat supraîndatorate".
Precizând că problemele principale cu care se confruntă companiile de stat aflate în dificultate sunt legate de dezechilibrul între activ şi pasiv, precum şi de faptul că activitatea curentă produce pierderi, Casa de Insolvenţă Transilvania notează că tratarea fenomenului de supraîndatorare printr-un plan de reorganizare "reprezintă o măsură instituţională de reducere a datoriilor care poate duce la eficientizarea activităţii companiilor de stat".
Andrei Cionca: Există multe limitări legislative
În sprijinul acestor afirmaţii, CITR arată că insolvenţa este deja un fenomen la nivel macroeconomic, care afectează, în pr