De curând s-a încheiat cea de-a treia ediţie a Comedy Cluj, cel mai important festival european destinat filmelor de comedie. Acesta a adus în faţa publicului 130 de pelicule din 30 de ţări.
Publicul clujean este poate cel mai răsfăţat din ţară atunci când vine vorba de cinema. După ce TIFF-ul a devenit fratele mai mare al tuturor festivalurilor de cinema din ţară, Comedy Cluj şi-a făcut avânt şi a crescut ca Făt-Frumos în trei ani cât alţii nu au reuşit în zece.
Ideea realizării acestui festival a pornit, după cum ne-a declarat directorul Comedy Cluj, Sorin Dan, ca orice lucru serios, de la o discuţie purtată la o cârciumă. „Nu era orice cârciumă, ci una artistică deschisă în cortul oficial al Festivalului de film de la Namur", a ţinut să precizeze Sorin Dan. „Eram mai mulţi la o masă şi după ce ne-am încălzit cu nişte pahare de vin bun am început să discutăm despre faptul că în Cluj după ce se termină TIFF-ul e un mare gol şi că avem nevoie de încă un festival care să se ţină în toamnă, când vin studenţii. Bineînţeles că primul gând a fost să facem un festival Dracula, dar am renunţat repede. Şi pentru că între timp devenisem din cale-afară de veseli ne-a încolţit brusc ideea că de fapt asta ne lipseşte, un festival în care să râdem. Mai cu toată gura, mai cu lacrimi în colţul ochilor, dar în orice caz să râdem."
Şi cum ardelenii sunt oameni serioşi chiar şi când vor să se distreze, la un an după discuţia din cârciuma artistică belgiană a avut loc deja prima ediţie. „Am făcut-o aşa, mai mult din inconştienţă. Habar n-avem noi ce ne aştepta. Dar a fost un succes aşa de mare că toată lumea a început să se se întrebe cine-s nebunii ăia de la Cluj. Cred însă că nu dădea nimeni festivalului prea multe şanse de trăit. Dar clujenii nu l-au uitat. La următoarea ediţie a TIFF-ului m-au abordat mulţi să mă întrebe dacă facem şi o a doua ediţie. Şi-