Occidentul cere noilor autorităţi să investigheze crimele comise de insurgenţi. Acestea, în schimb, şterg urmele abuzurilor.
De la moartea lui Muammar Gaddafi, principalele imagini care vin din Libia sunt de bucurie. Libienii se bucură că au scăpat de dictator, indiferent cât de controversată a fost execuţia acestuia. Gaddafi a fost îngropat într-un loc secret în deşert. Dar ONG-urile au descoperit, zilele trecute, la Sirt, ultimul bastion al dictatorului, o realitate sumbră, ce a şocat lumea civilizată. În centrul oraşului au dat peste 60 de cadavre în apropierea unui hotel pustiu, şi asupra cărora se vedeau urme de violenţe.
Cele mai multe cadavre erau acoperite, dar ici şi colo apărea câte un braţ în ghips, un picior sau un cap bandajate, scriu ziariştii străini care se aflau la faţa locului. Totuşi, aceşti oameni nu au murit din cauza rănilor. În partea din spate a capului aveau o gaură imensă, semn că au fost împuşcaţi. Victimele nu erau revoluţionari, ci membri ai trupelor lui Gaddafi. Între timp, cadavrele au fost ridicate, dar forţele anti-Gaddafi nu au reuşit să şteargă toate urmele. Mai găseşti dovezi, cum ar fi sforile cu care au fost legate victimele ori bandaje pline de sânge, scrie „The New York Times".
Human Rights Watch cere oprirea crimelor
Potrivit lui Peter Bouckaert, de la organizaţia Human Rights Watch, patru dintre morţi au fost identificaţi, între aceştia şi ministrul Transporturilor în regimul Gaddafi, care se ocupa de securitate. „Probabil că ei au fost capturaţi şi executaţi de către revoluţionari", spune Bouckaert. Pe pereţii hotelului este scris numele brigăzilor revoluţionare care se fac probabil vinovate de cel mai mare masacru în rândul loialiştilor fostului dictator libian. Human Rights Watch (HRW) a explicat că descoperirea lugubră de la Sirt face parte dintr-o serie de crime, jafuri şi alte abu