La un an de la investirea ca şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, comisarul Dănuţ Lefter ne-a vorbit în exclusivitate despre corupţie, despre relaţia poliţist-contribuabil, dar şi despre cum a evoluat harta infracţională a Galaţiului în contextul restructurărilor care au afectat sistemul.
Reporter:Cum aţi făcut faţă acestui an, primul ca inspector-şef, în contextul restructurărilor din Poliţie?
Dănuţ Lefter: A fost cel mai dificil an, atât din cariera mea în Poliţie, dar şi ca inspector şef. Orice şef de inspectorat cred că a resimţit asta. În ceea ce mă priveşte, trecerea şi adaptarea la noua funcţie, cu dificultăţile inerente, au fost dublate de situaţia generată de reorganizarea Poliţiei Române. Reducerile de personal au dus, inevitabil, la naşterea de tensiuni între oameni, pe care nu am putut decât să le reduc, nu să le elimin în totalitate. E normal să fie frustrări, dar le atrag atenţia toturor că vor ieşi în faţă doar cei care muncesc.
Rep: La preluarea mandatului, aţi făcut o evaluare a serviciilor din cadrul inspectoratului. Ce aţi constatat?
D.L. Am făcut o evaluare a serviciilor operative, precum Investigaţiile Criminale, Investigarea Fraudelor şi Poliţia Municipiului şi am depistat aspecte care nu m-au mulţumit. Există în continuare un număr mare de fapte cu autor necunoscut, dar trebuie avut în vedere că multe dintre dosare nu sunt noi, ci au venit din spate, din anii trecuţi.
Totodată am constatat că situaţia operativă creşte, sunt tot mai multe dosare, oamenii au tot mai mult de lucru. În mod deosebit, mă interesează ca dosarele privind infracţiunile grave, mai ales cele din zona Serviciului de Investigaţii Criminale, să fie finalizate, să se lucreze în sistem integrat. Aici, din păcate, există o problemă, şi mă refer la faptul că infractorii pe care noi îi prindem sunt lăsaţi în libertate pe durata anc