Fostul suveran, izgonit de comunişti din România în 1947, a petrecut majoritatea vieţii sale în Elveţia aşteptând reînscăunarea sa. În ciuda celor 90 de ani ai săi, el speră în continuare la reinstaurarea monarhiei în ţara sa.
La 90 de ani, Mihai I tot reuşeşte să facă să tremure clasa politică românească. La invitaţia mai multor deputaţi, Alteţa Sa va ţine un discurs în faţa camerelor reunite ale parlamentului român cu ocazia aniversării sale. Mai mulţi aleşi se tem de acest discurs din cauza unui zvon – neinfirmat de Casa Regală – conform căruia Regele s-ar folosi de această opotunitate pentru a cere reinstaurara monarhiei în România. „Regii au făcut România modernă timp de 140 de ani, comuniştii au distrus totul în 40”, a declarat Alteţa Sa înaintea ceremoniei.
Le Monde aminteşte şi de momentul reîntoarcerii lui Mihai I în Bucureşti după revoluţia din 1989 când plimbându-se prin centrul Bucureştiului spunea consternat „cum au putut face lucruri atât de oribile? E urât, e foarte urât, nu mai recunosc acest oraş, acesta nu este Bucureştiul meu”.
Întoarcerea Majestăţii Sale în România a fost întâmpinată de români cu mare entuziasm. Una din primele sale deplasări a fost în satul Nucşoara, la 200 km nord de Bucureşti. A fost o vizită cu încărcătură simbolică profundă. Acolo, Mihai I a fost întâmpinat după detronare de o tânără ţărancă, Elisabeta Rizea, care timp de nouă ani după aceea a luptat alături de alţi 10.000 de partizani în rezistenţa anticomunistă din România. Întâlnirea dintre Rege şi Elisabeta Rizea (76 pe atunci) – devenită un simbol al luptei contra comunismului în România - a fost un moment emoţionant. Rizea îi spunea arătându-i capul său chel: „M-au târât de păr până l-au smuls tot. Dar n-am cedat, niciodată nu mi-am trădat Regele”. Apoi l-a întrebat: „De ce aţi plecat, Majestate? Nu mai plecaţi, veţi fi întotdeauna Regele nostru”