Regizorul Liviu Ciulei a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 88 de ani, în Germania, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Uniunii Teatrale din România (UNITER).
Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, la Bucureşti. În 1942 s-a înscris la Facultatea de Arhitectură, iar în anul 1943 la Conservatorul de Artă Dramatică, urmând cursurile în paralel. În anul 1946 a absolvit Conservatorul, apoi a făcut stagiul militar, obţinând gradul de sergent.
La 23 de ani, student la arhitectură, a regizat şi a făcut decorurile pentru primul său spectacol profesionist, "Poveste stranie".
Între anii 1948 şi 1956 a realizat scenografia la mai multe spectacole de teatru, în unele dintre acestea interpretând şi diverse roluri.
Din anul 1951, a început să joace şi în filme, primul fiind "în sat la noi", în regia lui Jean Mihail şi Victor Iliu.
Liviu Ciulei, tatăl regizorului de film Thomas Ciulei, a fost profesor de teatru la două universităţi prestigioase, Columbia University şi New York University, dar şi membru de onoare al Ordinului Arhitecţilor.
Breasla artiştilor, în doliu
Actriţa Mariana Mihuţ a declarat, pentru Mediafax, că decesul regizorului Liviu Ciulei reprezintă o pierdere inestimabilă pentru lumea culturală românească. "Este pentru fiecare dintre noi şi mai ales pentru teatru o pierdere inestimabilă. Era ultimul mare titan", a declarat Mihuţ.
Actriţa l-a caracterizat pe Liviu Ciulei ca fiind "un deschizător de drumuri" şi "un om de teatru multilateral, cum nu se va naşte multă vreme de acum înainte pe pământul românesc".
Actorul Mircea Albulescu a spus că Liviu Ciulei a lăsat semne adânci în viaţa celor care se îndeletnicesc cu teatrul. Albulescu a mai amintit şi că Liviu Ciulei a fost un arhitect important, că a creat decoruri extraordinare şi privea regia într-un alt fel. "Pe urmele lui calcă acum Silviu