Vremea s-a răcit iar în această perioadă cei mai mulţi dintre noi încep să pună kilograme în plus. Iată cinci dintre posibilele cauze ale acestui “fenomen\". Sursa: SHUTTERSTOCK
Am împachetat frumos pantalonii scurţi, tricourile şi costumele de baie, iar hainele groase le-au luat luat rapid locul. Nu sunt singurele schimbări care vin odată cu vremea rece: kilogramele în pus îşi vor face şi ele simţită prezenţa, în ciuda faptului că încercăm să avem grijă ce mâncăm. Jurnaliştii de la dailymail.co.uk ne propun cinci posibile motive pentru care ne îngrăşăm în perioada rece.
Grăsimea ne ţine de cald
Mulţi oameni cred că grăsimea duce automat şi la creşterea temperaturii corpului. Ei bine, mitul este infirmat de specialişti: “Cei care au un strat excesiv de ţesut adipos simt frigul chiar mai intens ca ceilalţi. În momentul în care ne îngrăşăm, ceea ce se depune este aşa numita grăsime albă, care reprezintă un depozit de energie. Există şi un tip de grăsime care “ţine de cald", se numeşte grăsime maro şi generează căldură atunci când se produc “arderi". Acest tip de grăsime îl au bebeluşii", explică Ahmed Ahmed, chirurg gastro-intestinal la Spitalul Bupa Cromwell din Londra.
Specialistul crede că obiceiul de a mânca mai mult decât este necesar, în perioada toamnei, este un obicei “moştenit" încă din perioadele în care oamenii trăiau în peşteri, iar hrana se procura mai greu în perioada iernii. Din necesitatea de a rezista mai multe zile fără prea multe alimente, oamenii mâncau toamna mai mult.
Când e frig ni se face foame mai des
Atunci când este întuneric, hormonul numit melatonină ne induce starea de somnolenţă. Cercetătorii au descoperit că, pe parcursul toamnei şi iernii, nivelul de melatonină din corp creşte, iar acest hormon ar putea declanşa şi apetitul crescut.
Sezonul rece trece mai uşor