Avocaţii lui Nafissatou Diallo au afirmat, luni, că imunitatea invocată de Dominique Strauss-Kahn pentru a obţine clasarea plângerii civile formulate de cameristă în Statele Unite "nu are nici o valoare" şi ar trebui respinsă de justiţie, relatează AFP.
Moţiunea lui Strauss-Kahn reprezintă "o încercare evidentă de a întârzia procedura şi trebuie respinsă în totalitate, deoarece nu are absolut nici o valoare", afirmă avocaţii, într-un document de 57 de pagini în care răspund poziţiei apărătorilor fostului director FMI.
La 26 septembrie, Dominique Strauss-Kahn a cerut clasarea procedurii civile demarate la New York de camerista originară din Guineea, care îl acuză de "agresiune violentă şi sadică" şi solicită despăgubiri. Strauss-Kahn a afirmat că, în momentul relaţiei sexuale avute cu aceasta la 14 mai la hotelul Sofitel, el beneficia de imunitate totală, în calitate de director general al FMI.
Avocaţii lui Diallo, Kenneth Thompson şi Douglas Wigdor, citează însă o declaraţie din 17 mai a Fondului Monetar Internaţional, potrivit căreia "poziţia oficială a FMI este că imunitatea directorului general este limitată şi nu se aplică în acest caz".
Dominique Strauss-Kahn "cere tribunalului să ignore dreptul federal, care, fără nici un fel de ambiguitate, nu recunoaşte decât o imunitate limitată pentru directorii organizaţiilor internaţionale, aşa cum este şi FMI", precizează documentul acuzării.
Răspunsul avocaţilor lui Diallo adaugă că solicitarea lui Strauss-Kahn se bazează pe un tratat internaţional "la care Statele Unite nici măcar nu sunt parte".
William Taylor, avocatul fostului director FMI, a invocat în documentele depuse la 26 septembrie o convenţie internaţională adoptată de Naţiunile Unite în 1947, afirmând că Strauss-Kahn este protejat de imunitate diplomatică "inclusiv pentru act