Parlamentul European a adoptat marți (25 octombrie) o rezoluție privind dreptul de muncă al românilor și bulgarilor în toate statele membre ale Uniunii Europene. Raportorul acestui dosar, europarlamentaruol român Traian Ungureanu a cerut tuturor statelor membre ale UE să liberalizeze piața muncii pentru români și bulgari după 1 ianuarie 2012.
Ungureanu, membru al Comisiei pentru Forţa de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European cere statelor membre care încă impun restricții pe piața de muncă românilor și bulgarilor să elimine orice barieră la sfârșitul anului 2011. Statelele membre au însă dreptul, conform tratatului UE, de a extinde termenul de 1 ianuarie 2012 pentru o perioadă de încă doi ani, până la sfârșitul lui 2013. Deși 40 de europarlamentari au votat în favoarea reununțării la permise de muncă în UE pentru români și bulgari, această decizie aparține exclusiv statelor membre, care își vor face cunoscută poziția până la sfârșitul acestui an.
Europdeputații încearcă, însă, să obțină o evaluare mai transparentă a motivelor invocate de statele membre în privința mobilității forței de muncă. Aceștia roagă Comisia să pornească o investigație în cazul țărilor care au decis să impună în continuare restricții pe piața muncii pentru români, bulgari și alți cetățeni ai UE, precum cei din țările care au aderat în 2004, pentru a verifica dacă aceste măsuri nu au fost luate în concordanță cu legile UE.
De asemenea, Ungureanu avertizează statele membre, în rezoluția, sa că legile care limitează dreptul de muncă în timpul perioadei de tranziție afectează, pe termen lung, principiile și valorile care stau la baza Uniunii, cum ar fi libera circulație, solidaritatea sau egalitatea. Unul dintre argumentele europarlamentarului este că nu s-au înregistrat efecte negative în acele state membre care au permis deja accesul pe piața muncii a forței de muncă