Institutul National de Statistica (INS) a subliniat din nou marti, 25 octombrie, ca exista o baza legala pentru colectarea Codului Numeric Personal (CNP-ul) la recensamant si ca romanii au obligatia de a prezenta aceste date catre recenzori. Conform legii, sustine INS, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare si 'refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete' este contraventie, care se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 lei si 4.500 lei. Motivul acestor noi precizari este ca "in mass-media au continuat sa apara interpretari distorsionate privind acest subiect", mai spune INS.
"Avand in vedere ca, in ciuda clarificarilor si precizarilor privind Baza legala si motivarea colectarii in cadrul capitolului de identificare a codului numeric personal, in mass-media au continuat sa apara interpretari distorsionate privind acest subiect, Institutul National de Statistica (INS) reitereaza faptul ca singura abordare corecta este cea prezentata in declaratiile noastre de presa din 21 si 24 octombrie 2011", se arata intr-un nou comunicat dat marti, 25 octombrie de catre INS.
Concret, dupa ce face o noua trecere in revista a legislatiei in baza careia se face colectarea CNP-ului in procesul de recensamant, Institutul National de Statistica face referire la un alt act normativ in care sunt prevazute si contraventiile - H.G. 1502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011:
"articolul 21, alin. (1), lit. b din H.G. 1502/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, stipuleaza ca 'refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete' constituie contraventie. Conform art.