Dacă aţi fost recenzat deja dar nu vi s-a cerut codul numeric personal, zilele acestea veţi primi o nouă vizită din partea recenzorului. El vă va cere acest cod iar în cazul în care veţi refuza riscaţi să plătiţi o amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.
"O declaraţie nedocumentată, neautorizată şi nefericită". Aşa a catalogat directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Sălaj, Elena Mureşan, declaraţia de sâmbătă a purtătorului de cuvânt al Institului Naţional de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu. Acesta a precizat, într-o conferinţă de presă, că "nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi abbsenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancţiune".
Elena Mureşan a declarat miercuri, 26 octombrie, într-o conferinţă de presă organizată la Instituţia Prefectului, că obligativitatea înregistrării CNP-ului în formularele de recensământ este prevăzută de normele legale în vigoare şi ea se impune pentru evitarea dublei înregistrări, dar şi pentru înregistrarea fenomenului migraţiei internaţionale şi pentru implementarea registrului electronic al persoanelor.
De altfel, imediat după declaraţia controversată a purtătorului de cuvânt, INS a revenit cu un comunicat de presă în care subliniază obligativitatea înregistrării CNP-ului. “Colectarea codului numeric personal în procesul de recenzare este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011. Astfel, articolul 2, alin. (1) “Persoanele [ ....] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi info