Cazul copilului de 4 ani de la Grădiniţa nr. 195 din Bucureşti care a căzut de la fereastra mansardei pe 20 octombrie i-a determinat pe sindicaliştii din învăţământ să caute soluţii pentru ca astfel de accidente să nu se mai repete.
Trei ar fi cauzele producerii lor: lipsa acută de spaţii din grădiniţe, supradimensionarea efectivelor de preşcolari la grupă şi educatoarele prea puţine. Aceasta este concluzia dezbaterii de ieri despre „învăţământul preşcolar, între austeritate şi responsabilitate", organizat de Sindicatul Salariaţilor din Învăţământ Bucureşti (SSIB).
„În 2005 s-a alocat un miliard de lei de la buget pentru extinderea spaţiilor din grădiniţe, dar nu s-a rezolvat problema umană. Şi părinţii se fac vinovaţi de situaţia în care ne aflăm, pentru că fac presiuni peste tot pentru a li se primi copiii în grădiniţe", a spus ieri Marius Nistor, preşedintele SSIB. Legea educaţiei naţionale spune că într‑o grupă de grădiniţă nu pot fi mai mult de 20 de copii, Sindicaliştii susţin că, cel puţin la nivelul Capitalei, dacă s‑ar respecta prevederile legii, atunci în grădiniţe n-ar putea fi cuprinşi decât 27.000 de copii şi alţi 23.000 ar rămâne pe afară.
Educatoarea, urmărită penal
Potrivit Poliţiei Capitalei, ieri a început urmărirea penală a Mihaelei C., educatoarea de la Grădiniţa nr. 195 care ar fi trebuit să aibă grijă de micuţul de 4 ani atunci când acesta s-a dus la baie şi a alunecat pe geamul ferestrei de la mansardă. Educatoarea este acuzată de vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu. Părinţii micuţului vor depune mâine plângere penală împotriva unităţii şcolare. A contribuit Silviu Brumă