Deloitte estimează că închiderea fabricii Nokia de la Cluj s-ar putea traduce într-o scădere de 0,1-0,2% a PIB, impact care ar putea fi echilibrat rapid prin proiecte noi de construcţii, lucrări de infrastructură şi dezvoltare agricolă, susţinute de o mai bună absorbţie a fondurilor structurale UE.
România îşi pierde treptat avantajul de piaţă low-cost în favoarea unor zone mai puţin dezvoltate ale lumii, precum Asia, America Latină sau Africa, fapt demonstrat şi de decizia recentă a grupului finlandez Nokia de a închide fabrica de la Cluj, anulând practic cea mai importantă investiţie efectuată în ultimii ani pe plan local, se arată într-un raport al companiei de consultanţă Deloitte citat de Mediafax.
"Din moment ce ţara se confruntă cu o competiţie feroce, tot mai dură la nivel global, guvernul trebuie să echilibreze riscul de a pierde investiţii cu beneficiile aduse de atragerea unora noi", se spune în raport.
Astfel, Deloitte recomandă proiecte de construcţii, de infrastructură şi dezvoltare agricolă, sprijinite de accelerarea absorbţiei fondurilor structurale UE, ca soluţii "imediate" pentru contrabalansarea impactului plecării Nokia, care s-ar putea traduce într-o scădere de 0,1-0,2% a PIB.
Pe plan local, mediul de afaceri încă are "cărţi de jucat", dacă va investi în inovaţie şi diferenţiere, notează Deloitte.
Încrederea şefilor de companii din România în stabilizarea economiei este în urcare, în timp ce investitorii "întorc spatele Vestului" din cauza crizei euro şi temerilor privind o nouă rundă de recesiune în ţările dezvoltate şi caută oportunităţi în statele emergente, mai puţin vulnerabile, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de companie în rândul executivilor din România.
"Ştirile privind noi planuri de investiţii în România se tot adună. Cu un acord cu FMI care