Bătaia generală de la meciul dintre Steaua şi Rapid nu este singulară în fotbalul românesc. Conflictele duse la extrem dintre jucători au abundat în acest sport la toate nivelurile, chiar şi în perioada romantică a fotbalului mioritic, cea interbelică. Bătaia generală de la meciul dintre Steaua şi Rapid nu este singulară în fotbalul românesc. Conflictele duse la extrem dintre jucători au abundat în acest sport la toate nivelurile, chiar şi în perioada romantică a fotbalului mioritic, cea interbelică.
Iată relatarea unui astfel de meci, disputat în anii ’30, la Măneciu, Prahova, între echipa locală şi Juventus Vălenii de Munte: “De când e lumea, există şi bătaia, iar mânecenii au dovedit un deosebit talent şi dragoste pentru acest sport. Fără a aduce laude nemeritate, trebuie să recunoaştem mânecenilor un merit: cine i-a vizitat a fost snopit în bătaie. Ultima lor exhibiție a avut loc duminică. Zi de sărbătoare şi un spectacol de gală. Au fost primiți cei unsprezece musafiri juventişti de la Vălenii de Munte cu toate onorurile. Dar în special cu o tratație suculentă: bătaie pe săturate. Consecința a fost că musafirii, deşi atât de bine primiți, au plecat supărați şi au reclamat gazdele la sub-regiune”.
Interesantă a fost şi lupta în instanţă între “combatanţii” de pe teren, prezentată cu har de corespondentul ziarului “Vremea Nouă”, Mielu Gaftoi: “S-a instituit o anchetă şi a urmat un proces. Reclamanții s-au prezentat în instanță cu corpul delict, adică cu corpul plin de vânătăi. În fața acestor dovezi zdrobitoare, pârâții s-au apărat, făcând uz de chițibuşuri advocățeşti. Au susținut că juventiştii au călătorit cu vagon clasa a III-a, rănindu-se în aglomerația din tren. O singură acuzație însă nu a putut fi anulată de şiretenia inculpaților: juventiştii au fost grav bătuți. Dar această vină nu le-a atras nici o penalitate, deoarece jurații au aplicat artic